سفارش تبلیغ
صبا ویژن

معلم یار_majid karimi
 
قالب وبلاگ

ادامه مطلب

چند ترفند ساده ولی مهم (4)

آخرین بخش از ترفندهای ساده ولی مهم، در این مقاله خدمت شما ارائه می‌شود. اما در مقالات آینده به ادامه نکات مهم یکی سخنرانی، خصوصا سخنرانی مذهبی، و همچنین شرایط آن خواهیم پرداخت.

13. پرسش و پاسخ

زمانی که سؤالی از شما پرسیده می شود و یا شما به نوبه خود از سؤال کننده می پرسید می توانید این فن را به کار ببرید . بدین ترتیب که شما می توانید عبارات زیر را به کار ببرید :

«متأسفم من کاملاً آن را نفهمیدم» یا «می توانید آن را تکرار کنید» یا «می توانید دقیقاً آن را توضیح دهید».

[این کار باعث می‌شود فضای یکنواخت و خسته کننده مجلس تغییر پیدا کند و از طرفی مخاطبین نیز مطالب گوینده را بهتر فرا بگیرند. از این ترفند بیشتر در کلاسداری استفاده می‌شود. اماماستفاده کم و به جای آن در برخی سخنرانی‌ها نیز مفید خواهد بود.]

اگر شما پاسخ را نمی دانید سعی نکنید از خود جوابی بسازید باید بگویید که متأسفم من نمی توانم به سؤال شما پاسخ دهم یا من پاسخ را برای شما پیدا خواهم کرد

نکاتی که در این فن وجود دارد

اولاً سؤالات به ندرت دقیقاً به همان شکل اول تکرار می شوند و وقتی تکرار می شوند اغلب برای پاسخ دادن آسانتر می شوند .

ثانیاً بعضی از سؤالاتی که به نظر می رسند مشکل باشند سؤال نیستند بلکه اظهاراتی هستند که سخنران می تواند با آن موافق باشد یا ان را تصحیح کند .

ثالثاً و مهمترین نکته این است که وقتی سؤال کننده با تقاضا برای تکرار سؤال رو به رو می شود این عمل به سخنران مقداری وقت فکر کردن برای یافتن پاسخ را می دهد .

اگر شما پاسخ را نمی دانید سعی نکنید از خود جوابی بسازید باید بگویید که متأسفم من نمی توانم به سؤال شما پاسخ دهم یا من پاسخ را برای شما پیدا خواهم کرد .[ این مساله باعث می‌ شود اطمینان مخاطب به شما بیشتر شده و با پاسخ شما در مواردی که پاسخ را می‌دانید، حالت اطمینان و آرامش برای او ایجاد شود]

14. وسایل کمک آموزشی:

این بخش بیشتر مناسب کلاسداری است. اما در برخی موارد خاص، برای سخنران نیز بسیار کارآمد است.

نقشه ها و تخته ها

در هنگام نوشتن بر روی تخته که پشت سخنران و شنوندگان است سخنران باید به جریان مکالمه ادامه دهد تا ارتباط او با شنوندگان قطع نشود .

عکس هایی که روی پروژکتور یا اسلاید نشان می دهیم باید شامل حداقل جزئیات باشد اگر لازم است که اطلاعات زیادی روی تصاویر گفته شود بهتر است از متن های چاپی استفاده شود .

پروژکتورها ، آورهدها و اسلایدها

عکس هایی که روی پروژکتور یا اسلاید نشان می دهیم باید شامل حداقل جزئیات باشد اگر لازم است که اطلاعات زیادی روی تصاویر گفته شود بهتر است از متن های چاپی استفاده شود .

وسایل دیگر مانند خط کش و لیزر برای نشان دادن قسمتی از تصویر نیز مورد استفاده قرار می گیرد . در هنگان نشان دادن عکس یا شیء به حضار برای به دست آوردن نتیجه مشخص و مناسب ، حرکات دست بسیار مهم است و شیء را باید حداقل در بلندی شانه قرار داد .

در ادامه مقاله گذشته، ترفندهای ریز و درشت ولی مهم دیگری خدمت شما ارائه می‌شود. این نکات برای هر نوع سخنرانی و حتی کلاسداری نیز مفید خواهد بود.

7. انتقاد

هر سخنران باید بداند که مردم و شنوندگان درباره سخنرانی او اظهار نظر و انتقاد خواهند کرد و معمولاً محاسن را نخواهند دید و بیشتر به دنبال معایب می گردند بنابراین سخنران باید آن قدرها ظرفیت و مقاومت داشته باشد که از این بابت ناراحت نگردد و برعکس سعی کند اولاً کمتر به دست بدگویان سوژه بدهد ، ثانیاً این انتقادها را برای بهتر شدن صمیمانه بپذیرد.

[در یک کلام و به صورت خلاصه، یک سخنران باید انتقاد پذیر باشد. چون کسی که سخنرانی می‌کند، خود را در معرض انتقاد دیگران قرار داده است. این انتقاد ممکن است لفظی و یا محتوایی باشد. یعنی گاهی به چگونگی بیان او انتقاد می‌شود و گاهی هم به محتوایی که ارائه داده است]

8. وضعیت سخنرانی

بهترین وضعیت قرار گرفتن برای سخنرانی ایستاده است که در این حالت مواردی وجود دارد که از اهمیت زیادی برخوردار است:

قدم زدن

بعضی افراد به خاطر فشار عصبی عادت دارند که زیاد قدم بزنند ، آنها طول سکو را دائم راه می روند. در این حالت ، چشمان شنوندگان ، سخنران را از طرفی به طرف دیگر دنبال می کنند و این می تواند حواس پرتی فوق العاده ای را برای آنها فراهم نماید و این حرکت جنبشی عاقبت می تواند سبب گردد که شنونده به یک سستی و خواب آلودگی دچار شود.

بدیهی است حرکت در حین سخنرانی خوب است اما فقط باید به صورت یک قدم و در نقطه اصلی سخنرانی شما باشد.

[قدم زدن به صورت کوتاه و با فواصل زیاد باعث می‌شود ، فضای یکنواخت سخنرانی تغییر پیدا کرده و مخاطب از حالت خستگی خارج شود]

میز عادی یا میز مخصوص سخنرانی

پشت میز بودن تنها در چند دقیقه اول ، قابل قبول است . پس تلاش کنید به تدریج همانطور که سخنرانیتیان پیش می رود ، از پشت میز تغییر مکان دهید. [ پشت میز نشستن و حرکت نکردن مخصوصا در کلاس درس، خستگی زیادی برای مخاطب ایجاد کرده و فضا را یکنواخت می‌کند]

حرکات دست باید طبیعی باشد بنابراین اگر شما نمی توانید دست های خود را به درستی تکان دهید فقط دست هایتان را در مقابل خود قرار دهید

حرکات دست

بعضی از سخنرانان به ویژه در آغاز سخنرانیشان در می یابند که دچار حالت عصبی می شوند ، آنها با دست هایشان حرکات غیر قابل کنترل زیادی را انجام می دهند . گاهی اوقات دستهایشان را در پشت بدن و یا در جلوی بدن قرار می دهند، گاهی آنها را داخل جیب شلوار می گذارند و کاهی با سکه ها یا کلیدهای موجود خود بازی می کنند یا با دست بینیشان را پاک می کنند یا با خودکار بازی می کنند.

تمام این موارد اختلالاتی است که یک سخنران می تواند آنها را در کنترل خود داشته باشد . جهت مقابله با این اختلالات مهم است که دست ها دیده شوند و باید همیشه در جلوی بدن باشند ، همچنین حرکات مناسب دست می تواند ارزش آنچه که گفته می شود را افزون کند. [لذا سعی کنید اگر چنین عادتی دارید حتما ترک کنید. این حرکات اگر در جای خودش نباشد، زمینه را برای بهم ریختن تمرکز مخاطب فراهم می‌کند در حالی که استفاده از این فن در جای خودش بسیار مفید خواهد بود]

9. باید ها و نباید ها

دست ها باید همیشه باز نگه داشته شوند ، اگرچه گاهی یک مشت گره شده می تواند برای تأکید بر قوت یک نکته استفاده شود ، ولی انگشتان یا دست هایی که باز هستند یک فرد صریح تر را نشان می دهد.

کف دستانتان نباید با انگشتانی رو به بالا به طرف شنوندگان باشد زیرا این عمل بر عدم قبول اشاره دارد.

انگشت اشاره که به طرف شنوندگان تکان می خورد اشاره به این دارد که شما آنها را ساکت می کنید .

یک حرکت دورانی اتفاقی با دستهایتان می تواند زمانی که با جمله ای این چنینی ترکیب شود خیلی مؤثر باشد «بگذاید شروع کنیم» و «بگذارید در مورد این نکته توافق کنیم»

حرکات دست باید طبیعی باشد بنابراین اگر شما نمی توانید دست های خود را به درستی تکان دهید فقط دست هایتان را در مقابل خود قرار دهید .

10. ارائه

ما همه از تجربه گوش کردن به یک سخنرانی با متن عالی ولی ارائه خسته کننده ای که قادر نبوده حق مطلب را ادا کند ناراحت شده ایم . مواردی که سخنران با حالت یکنواخت و یا حالت تندی صحبت می کند بنابراین برای جلوگیری از این مورد صدایتان را تغییر دهید . گاهی بلند صحبت کنید و گاهی آرام .

بر روی لغات و عبارت مشخص و مهم تأکید نمایید ، گاهی اوقات ابتدا تند و سپس آهسته تر صحبت کنید زیرا صدای شما و تأکیدی که بر روی لغات معین انجام می دهید می تواند متن آماده شما را با روح نماید .

بر روی لغات و عبارت مشخص و مهم تأکید نمایید ، گاهی اوقات ابتدا تند و سپس آهسته تر صحبت کنید زیرا صدای شما و تأکیدی که بر روی لغات معین انجام می دهید می تواند متن آماده شما را با روح نماید .

[همچنین می توانید عبارات مهم را با تاکید بیشتر و صدای بلندتری ایراد کنید تا بیشتر در ذهن مخاطب جا بگیرد. بعلاوه این تغییر تن ص

منبع :http://www.tebyan.net/hawzah/hawzah_education

 


[ جمعه 91/7/28 ] [ 10:7 عصر ] [ majidkarimi-دبستان شهیدداریوش بینش فردیس کرج ]
.: Weblog Themes By SibTheme :.

درباره وبلاگ

امکانات وب